ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου,Πραγματεύεται τις κοινές διαπιστώσεις παρατηρητή όταν βρεθεί μέσα σε κινούμενο ανελκυστήρα ή μέσα σε βαρυτικό πεδίο.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

THE FIRST STAR OBSERVATION

 THE FIRST STAR OBSERVATION



Τοιχογραφία στο προϊστορικό σπήλαιο Lascaux πριν 15.000 χρόνια. Παρατηρούμε να σχεδιάζονται ζώα που κυνηγούσαν  οι άνθρωποι εκείνη την εποχή.




Στις τοιχογραφίες βλέπουμε τις πρώτες καταγεγραμμένες αστροπαρτηρήσεις της ανθρωπότητας. Είναι το πρώτο ημερολόγιο των φάσεων του φεγγαριού. Οι δεκατρείς κηλίδες της πρώτης εικόνας αντιστοιχούσαν στις νύχτες πριν την βραδιά χωρίς φεγγάρι, που απεικονίζεται με ένα τετράγωνο. Στις άλλες τοιχογραφίες βλέπουμε τις 29 μέρες της περιόδου του δορυφόρου της Γης κάτω από το άλογο ή κάποιους αστερισμούς δεξιά και αριστερά από τον ταύρο.

Οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν συνειδητοποιήσει τη ρυθμικότητα της φύσης και η επιβίωση τους εξαρτιόταν από αυτήν. Κάθε βραδιά δεν ήταν ίδια με την προηγούμενη, ούτε με την επόμενη, καθώς η σελήνη  βρισκόταν σε διαφορετική φάση και μάλιστα κάποια βραδιά δεν  έβλεπαν καθόλου φεγγάρι. Οι προϊστορικοί άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να καταγράψουν την κάθε βραδιά και εισήγαγαν ως κοινή μονάδα του χρόνου την περίοδο της σελήνης, καταγράφοντας κάθε πότε είχαν πανσέληνο ή δεν είχαν καθόλου φεγγάρι, μια χρήσιμη σε κάθε κυνηγό πληροφορία για ένα επιτυχημένο κυνήγι.


"It's half of the Moon's monthly cycle," Dr Rappenglueck said. "One dot for each day the Moon is in the sky. At the new Moon, when it vanishes from the sky, we see an empty square, perhaps symbolically representing the absent Moon.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου