ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου,Πραγματεύεται τις κοινές διαπιστώσεις παρατηρητή όταν βρεθεί μέσα σε κινούμενο ανελκυστήρα ή μέσα σε βαρυτικό πεδίο.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

All about pressure

Rene Descartes is said to have invented the toy.....


Density 



Teaching pressure in the class

Testing the thin ice


21 σχόλια:

  1. Η αρκουδα ξαπλωνει στον παγο προκειμενου να καλυψει οσο περισσοτερη επιφανεια μπορει χρησιμοποιοντας το σωμα της.Αυτο γινεται για την αποφυγη της καταρευσης του παγου.Οσο μεγελυτερη ειναι η επιφανεια που καλυπτει ενα σωμα τοσο λιγοτερη ειναι και η πιεση που ασκειται στο πατωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός Πάρη. Για σταθερή δύναμη, η πίεση είναι αντιστρόφως ανάλογη του εμβαδού. Η αρκούδα αντιδρά έξυπνα.

      Διαγραφή
  2. Στο πρώτο πείραμα, το μπουκάλι έχει εναν σωλήνα με λιγο αέρα. Πιστεύω πως οταν το πιέζουμε κινείται προς τα κάτω, αφου αυξάνεται η πίεση που του ασκέιται.
    Στο δεύτερο πείραμα το παγάκι βουλιάζει αφού κατι θα έχει γίνει στο νερό, ώστε να μικρύνει η πυκνότητά του και να γίνει μικρότερη από εκείνο.
    Στη σκηνή από τη φύση, η αρκούδα ξαπλώνει στον πάγο για να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσει ,αφού η πίεση που δέχεται ένα σώμα εξαρτάται εν μέρη απο το εμβαδόν του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε, αξιόλογες οι ερμηνείες σου! Στο πρώτο πείραμα η πράγματι αυξάνεται η πίεση, με αποτέλεσμα το βάρος του δοκιμαστικού σωλήνα να είναι μεγαλύτερο από την άνωση. Στο δεύτερο οι υποψίες σου είναι βάσιμες, αλλά θα το μελετήσουμε στο εργαστήριο από κοντά. Στο τρίτο ορθώς η πίεση εξαρτάται από το εμβαδό, και συγκεκριμένα η πίεση είναι αντιστρόφως ανάλογη του εμβαδού.

      Διαγραφή
  3. Στην πρώτη εικόνα ο σωλήνας με το λίγο αέρα θα πάψει να επιπλέει, αφού αλλάζει η πίεση που ασκείται σε αυτό ,δηλαδή, όσο περισσότερη πίεση ασκήσω στο μπουκάλι τόσο περισσότερο θα κατέβει ο σωλήνας.
    Στο πρώτο βίντεο με το παγάκι ή έχει παραποιηθεί η πυκνότητα του πάγου ή η πυκνότητα του νερού και για αυτό το παγάκι βουλιάζει στο νερό.
    Στο τελευταίο βίντεο η αρκούδα ξαπλώνει στον πάγο, διότι όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια που ακουμπά στον πάγο τόσο λιγοστεύουν και οι πιθανότητες να σπάσει ο πάγος από το βάρος, καθώς μικραίνει η πίεση που ασκείται σε αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη, εύστοχες οι παρατηρήσεις σου! Ο σωλήνας (ο Κολυμβητής του Καρτέσιου) ανεβαίνει ή κατεβαίνει όταν μεταβάλλουμε την πίεση όπως διαπίστωσες στο εργαστήριο. Όσο για το παγάκι, η εκτίμηση σου είναι λογική. Η ερμηνεία σου για την Αρκούδα είναι ορθή.

      Διαγραφή
  4. Στο πρώτο πείραμα, στο μπουκάλι με το νερό έχουμε βάλει ένα σωληνάκι με λίγο αέρα και όταν το πιέζουμε αυτό κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μεγάλη η πίεση που του ασκείται καθώς το πιέζουμε.
    Στο δεύτερο πείραμα, αρχικά ξέρουμε ότι όταν το νερό παγώσει διαστέλλεται έτσι τα άτομα στο νερό επεκτείνονται και έτσι υπάρχει περισσότερος χώρος μεταξύ τους για αυτό το παγάκι βουλιάζει.
    Στο τρίτο πείραμα, η πολική αρκούδα αισθάνεται πότε είναι έτοιμος να σπάσει ο πάγος και για αυτό ξαπλώνει. Αυτό το κάνει γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια που καλύπτει ένα σώμα τόσο λιγότερη είναι η πίεση που ασκείται στο πάγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη, το πρώτο πείραμα θα το εξηγήσουμε αναλυτικά στο κεφάλαιο της Άνωσης, το δεύτερο πείραμα με τον πάγο θα το δούμε από κοντά στο εργαστήριο. Πολύ εύστοχη η ερμηνεία σου με την πολική αρκούδα.

      Διαγραφή
  5. Στο πρώτο πείραμα έχουμε το μπουκάλι και τον σωλήνα που περιέχει λίγο αέρα.Η πίεση που ασκείται στο μπουκάλι ωθεί το σωλήνα προς τα πάνω.Αυτό γίνεται λόγω τής πίεσης που ασκείται στο μπουκάλι.Τα μόρια του αέρα και του νερού μεταβάλλονται και έτσι το νερό σπρώχνει τον σωλήνα πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δοκιμαστικός σωλήνας κατεβαίνει όταν πιέζουμε το μπουκάλι. Με τη βοήθεια της Άνωσης θα εξηγήσουμε με λεπτομέρεια το φαινόμενο.

      Διαγραφή
  6. Στο τρίτο πείραμα βλέπουμε μια αρκούδα να προσπαθεί να ξεφύγει απο ετοιμόρροπο πάγο ξαπλώνωντας πάνω του. Αυτό πιστεύω οτι το κάνει διότι ξαπλώνωντας μοιράζει το βάρος της στα σημεία του πάγου με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται στον πάγο να είναι μικρότερη και ο πάγος να μην σπάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Μαρίνα.Η φράση σου 'μοιράζει το βάρος της στα σημεία του πάγου' είναι ευστοχη.

      Διαγραφή
  7. Η αρκούδα ξαπλώνει στον πάγο όταν πιστεύει πως θα ραγίσει. Αυτό το κάνει για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια από τον πάγο μπορεί. Σιγά-σιγά απομακρύνεται από το ραγισμένο κομμάτι και αυτό δε σπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο πρώτο πείραμα , με το μπουκάλι και το σωληνάκι,όταν πιεζουμε το μπουκάλι ,ασκούμε πίεση και στο νερό που υπάρχει μέσα,οπότε αυτό μπαίνει μέσα στο σωληνάκι, βαραίνει και βυθίζεται .
    Στο δεύτερο πείραμα με τα παγάκια:στο πρώτο ποτήρι ο πάγος επιπλέει κανονικά γιατί ειναι ελαφρύτερος απο το νερό.Στο δευτερο ποτήρι ή εχει αλλαξει η πυκνοτητα του υγρου (ισως εβαλαν οινοπνευμα) και εχει γινει πιο ελαφρυ απο το παγακι...ή άλλαξε η πυκνοτητα του παγου.
    Στο τρίτο πείραμα η αρκούδα ξαπλώνει με όλη της την επιφάνεια στον πάγο για να μην σπάσει .Επειδή η επιφανεια είναι αντιστρόφως ανάλογη της πίεσης ,όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδόν της επιφάνειας ,τόσο μικρότερη η πίεση που δέχεται αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεοδώρα πολύ σωστές και αναλυτικές οι ερμηνείες σου. Πιέζοντας το μπουκάλι το βάρος του νερού μέσα στο σωλήνα αυξάνει και βυθίζεται. Στο εργαστήριο σύντομα θα επιβεβαιώσουμε όσα είπες για το πείραμα με τον πάγο.Αναλυτική η εξήγηση σου για την αρκούδα.

      Διαγραφή
  9. Στην πρώτη εικόνα όταν πιέσουμε το πλαστικό μπουκάλι, η πίεση μέσω του νερού διαδίδεται με αποτέλεσμα ο αέρας που περιέχεται στον πλαστικό σωλήνα να συμπιέζεται, η στάθμη του νερού ανεβαίνει μέσα στο σωλήνα με αποτέλεσμα να αυξάνει το βάρος του σωλήνα και ο σωλήνας να βυθίζεται. Όταν σταματήσουμε να πιέζουμε το μπουκάλι ο παγιδευμένος αέρας διαστέλλεται, το βάρος ελαττώνεται και έχουμε άνοδο του πλαστικού σωλήνα.
    Στο δεύτερο πείραμα ρίχνουμε τα παγάκια σε δύο διαφορετικά ποτήρια με διαφανές υγρό.Φαίνεται ότι για να επιπλέει ο πάγος στο πρώτο ποτήρι η πυκνότητα του πάγου είναι μικρότερη από του υγρού που μπορεί να είναι νερό. Στο δεύτερο ποτήρι ο πάγος βουλιάζει. Άρα συμπεραίνουμε ότι η πυκνότητα του πάγου είναι μεγαλύτερη από του υγρού (πιθανά οινοπνεύματος)
    Στο βιντεο η αρκούδα αντιλαμβάνεται ότι ο πάγος είναι έτοιμος να σπάσει γιαυτό ξαπλώνει ώστε να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια κατανομής βάρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πάγος να δέχεται μικρότερη πίεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, πολύ σωστές και ολοκληρωμένες οι ερμηνείες σου. Στο πείραμα με τον Κολυμβητή του Καρτέσιου, πιέζοντας το μπουκάλι, το βάρος του σωλήνα είναι μεγαλύτερο από την άνωση, με αποτέλεσμα να βυθίζεται. Στο εργαστήριο θα επιβεβαιώσουμε την ερμηνεία σου με τον πάγο. Όσο για το βίντεο με την πολική αρκούδα, η φράση σου ...'έχει μεγαλύτερη επιφάνεια κατανομής βάρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πάγος να δέχεται μικρότερη πίεση' είναι πολύ όμορφη.

      Διαγραφή
  10. Η αρκούδα, προκειμένου να μην σπάσει ο πάγος, ξαπλώνει, επειδή όταν η επιφάνεια του σώματος είναι μεγαλύτερη τότε η πίεση μικραίνει.
    Το παγάκι μέσα στο ποτήρι επιπλέει. Το άλλο παγάκι βυθίζεται διότι πιθανόν να έχει προστεθεί μια ουσία στο νερό με αποτέλεσμα το παγάκι να έχει μεγαλύτερη πυκνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή