ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ
Απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου,Πραγματεύεται τις κοινές διαπιστώσεις παρατηρητή όταν βρεθεί μέσα σε κινούμενο ανελκυστήρα ή μέσα σε βαρυτικό πεδίο.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

hydrostatics pressure - pascal experiment

Can you suggest an idea how can i raise the dropper from the bottom of the tube?









Can you explain how this happens?



Samples of Hydrostatics Pressure


Barrage of a river




Why the balloon does not deflate?



Pascal experiment





Strange effect






13 σχόλια:

  1. Το πείραμα με το μπαλόνι, το οποίο βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι είναι φουσκωμένο όταν το κάτω μέρος του μπουκαλιού δεν έχει αέρα, γιατί σπρώχνει ο αέρας το μπαλόνι από έξω και το φουσκώνει, ενώ όταν του ανοίξεις μια τρύπα στο κάτω μέρος ξεφουσκώνει, διότι μπαίνει αέρας και ασκεί πίεση στο μπαλόνι,
    Στο πείραμα με τη σκάλα, το σωλήνα και το βαρέλι ο άνθρωπος ρίχνει νερό με αποτέλεσμα να σπάει το βαρέλι. Αυτό γίνεται, διότι το νερό ασκεί πίεση στο τοίχωμα του βαρελιού και το κάνει να διαλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο πείραμα με το μπαλόνι έχετε κάνει κόλπο καθώς έχετε κάνει τρύπα , φυσήξατε με αποτελεσμα μέσα το μπαλόνι να φουσκώσει και μετά την κλείσατε.Άν δεν το ήξερα αυτό θα έλεγα πως έχει υπερβολικό αέρα μέσα στο μπουκάλι

    Στο άλλο πείραμα με το νερό φυσάμε αέρα για να κατέβει και ρουφάμε αέρα για να ανέβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπαλόνι φουσκώνει με τη βοήθεια του ατμοσφαιρικού αέρα.
      Το σταγονόμετρο, πράγματι, ανεβοκατεβαίνει αλλάζοντας την πίεση στο σωλήνα.

      Διαγραφή
  3. Το σταγονόμετρο δέχεται πίεση από τον αέρα και το νερό.Αν ρουφήξω τον αέρα,τότε εξαφανίζεται η πίεση του αέρα και έτσι ανεβαίνει προς τα πάνω.Αν φυσήξω,τότε ασκείται περισσότερη πίεση με αποτέλεμα τα βυθίζεται.
    Το μπαλόνι καθώς φουσκώνει,βγαίνει ο αέρας από την τρύπα που υπάρχει στο κάτω μέρος του μπουκαλιού.Έτσι δεν δέχεται πίεση από τον αέρα και δεν ξεφουσκώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1,Για να ανεβάσουμε το σταγονόμετρο ρουφάμε από το στόμιο του μπουκαλιού ,γιατί έτσι η πίεση μέσα σε αυτό γίνεται μικρότερη από την ατμοσφαιρική.Και αντίθετα για να κατέβει φυσάω στο στόμιο.
    2, Όταν βάζω το καπάκι στο μπουκάλι ,η εσωτερική πίεση είναι ίδια με την έξω και το νερό δεν βγαίνει.Όταν βγάζω το καπάκι αέρας μπαίνει στο μπουκάλι και η πίεση μέσα σε αυτό είναι μεγαλύτερη οπότε το νερό βγαίνει έξω.
    Εάν κάνω τρύπα πιο ψηλά στο μπουκάλι και ανοίξω το καπάκι ,θα παρατηρήσω πως το νερό από την κάτω τρύπα πετάγεται πιο μακριά,γιατί η πίεση είναι μεγαλύτερη
    3. Η υδροστατική πίεση αυξάνεται με το βάθος,για αυτό θα πρέπει το φράγμα να κατασκευάζεται με μεγάλο πάχος στη βάση του.επειδή εκεί το νερό του ασκεί μεγάλη πίεση.
    4,Όταν φουσκώσω το μπαλόνι και κλείσω από κάτω την τρύπα του μπουκαλιού,αυτό παραμένει φουσκωμένο γιατί η πίεση στο μπουκάλι είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την εξωτερική.Αντίθετα εάν ανοίξω την τρύπα θα μπει αέρας μέσα στο μπουκάλι με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πίεση και σπρώχνει τον αέρα του μπαλονιού έξω.
    5,Ο Πασκάλ πήρε ένα κλειστό βαρέλι με νερό , άνοιξε στο πάνω μέρος τρύπα και έβαλε ένα λεπτό ψηλό σωλήνα . Προσθέτοντας νερό στο σωλήνα παρατήρησε πως τα τοιχώματα του βαρελιού άνοιξαν και το νερό βγήκε έξω.Η πίεση που δέχτηκε το βαρέλι ήταν πολύ μεγάλη λόγω του μεγάλου ύψους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο πρώτο πείραμα για να ανέβει το σταγονόμετρο θα πρέπει να ρουφηξω αέρα από το στόμιο του σωλήνα. Έτσι η πίεση μέσα στο σωλήνα θα μειωθεί. Αν θέλω να κατέβει θα φυσήξω ώστε να αυξηθεί η πίεση μέσα στο σωλήνα
    Όταν βγαίνει το καπάκι στο δεύτερο πείραμα η ατμοσφαιρική πίεση πιέζει το υγρό και βγαίνει. Όταν βιδώνουμε το καπάκι η εσωτερική πίεση είναι ίδια με την εξωτερική και δεν πιέζει το υγρό να βγει
    στο πειραμα με το μπαλόνι όταν το φουσκώσω σπρωχνει τον αέρα του μπουκαλιού και τον βγάζει έξω. ¨οταν κλείσω την τρύπα η πίεση μέσα στο μπαλόνι και μέσα στο μπουκάλι εξισσορροπούνται άρα το μπαλόνι παραμένει φουσκωμένο. Όταν ανοίξουμε την τρύπα ο αέρας που εισέρχεται σπρώχνει τον αέρα στο μπαλόνι και το ξεφουσκώνει.
    Το φράγμα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε η παχιά του επιφάνεια να είναι στο βάθος και όσο πιο ρηχά ανεβαίνουμε να στενεύει. Αυτό γίνεται γιατί η υδροστατική πίεση αυξάνει με το βάθος (ύψος)
    Το ίδιο ισχύει και με το βαρέλι. ¨οταν προσθέτουμε νερό στο σωλήνα , η υδροστατική πίεση αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του νερόυ μέσα στο σωλήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. α)Όταν ρουφάω νερό από τον σωλήνα τότε το σταγονόμετρο ανεβαίνει γιατί η πίεση μειώνεται η πίεση στον σωλήνα.Για να αυξηθεί η πίεση στο σωλήνα πρέπει να προσθέσω αέρα φυσώντας.
    β)Η πίεση μέσα στο μπουκάλι είναι ίδια με αυτή της εξωτερικής ατμόσφαιρας όταν όταν αυτό είναι βιδωμένο, άρα το νερό δεν πιέζεται να βγει ,ενώ αντίθετα όταν δεν έχει καπάκι το μπουκάλι το στο νερό ασκείται ατμοσφαιρική πίεση και για αυτό το υγρό βγαίνει έξω.
    γ)Το μπαλόνι όταν το φουσκώνουμε πιέζει τον αέρα του μπουκαλιού και τον βγάζει έξω.Το μπαλόνι μένει φουσκωμένο όταν κλείνουμε την τρύπα, διότι η πίεση του μπουκαλιού και του μπαλονιού εξισορροπούνται.Το μπαλόνι όμως ξεφουσκώνει όταν ξανά ανοιχτεί η τρύπα, αφού ο αέρας που θα μπει θα σπρώξει το μπαλόνι.
    δ)Στα ρηχά το φράγμα είναι στενό, αλλά στα βαθιά έχει μεγαλύτερο πάχος,επειδή όσο πιο μεγάλο το βάθος τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση που ασκείται σε αυτό.
    ε)Το βαρέλι διαλύθηκε, γιατί είχε αυξηθεί η υδροστατική πίεση του νερού, αφού βρισκόταν σε μεγάλο ύψος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή